Mønster & Flyt
Mønster & Flyt
Orginal tekst skrevet av Anita H. Engebakken ved Kimburu
Endret/redigert: Laila S. Johansen ved Spartacus
Bengalen finnes i to mønstre; spottet og marble.
En del trekk er felles for begge disse mønstrene. Mønsteret på kroppen skal en horisontal eller diagonal flyt,
det vil si at mønstret flyter fra skuldrene til bakbeinet.
Spartacus Kilmanjaro som kattunge, horisontal flyt
Spartacus Taiga, horisontal flyt
En ”bull’s eye”, at mønsteret beveger seg i en sirkel, er uønsket.
Dette er lettest å se hos marble mønstrede bengalkatter, men også spottede katter kan ha et mønster som ligger i en bull’s eye.
Bulls Eye /sirklet mønster er vanlig hos huskatter og dette avler vi vekk fra.
Huskatt hvor du ser ''Bulls Eye''
Vertikale striper bak skuldrene, ”rib bars”, er vanlige, men ikke ønskelige. Man kan ofte se dette hos bengalkatter med store rosetter.
En ribbar bryter med den horisontale eller diagonale flyten i mønstret.
Går stripen(e) diagonalt er det straks mye bedre.
ALC har en sterk horisontal eller diagonal flyt i sitt mønster, spotter på bein og hale.
Det ideelle Bengal mønster har også en sterk horisontal flyt og med spotter eller rosetter på bein og hale.
Vertikal flyt er noe som er uønsket i Bengalens mønster.
Sirkulær, eller bull's eye, flyt i mønstret er per idag det som er vanligst å se hos Bengaler sammen med en rib bar eller to og stripete bein og hale. En bull's eye er uønsket.
Den vanlige tabby-M i pannen skal bengalen helst ikke ha, men isteden ha helt rette linjer slik som de små ville kattedyrene har. De skal ha en markert svart "mascara" rundt øynene og hvite "briller" rundt øynene som strekker seg oppover i pannemarkeringene. Det er også ønskelig med hvite flekker på baksiden av ørene, disse kalles ocelli og finnes svært sjelden hos bengaler av seinere generasjoner enn F1 i dag. Deler av værhårsputene skal være hvite.
Bengalen skal ha en "chinstrap" eller hakemarkering som går fra basen av øret, under haken og opp til basen av øret på den andre siden, og gjerne også noen ubrutte halsbånd og tydelige markeringer på brystet.
Beinene skal ikke være stripete, men spottet hos de spottede bengalene og ha store flekker eller være en fortsettelse av mønsteret hos de marble variantene. Skuldermarkeringene skal være "blotched" hos begge varianter, gjerne i form av en "delfin". Halen skal gjerne være spotted hos de spottede kattene.
Noen bengaler har et veldig fint flyt i mønsteret sitt i dag, men de fleste har langt igjen til å nå en slik ekstrem diagonal eller horisontal flyt, og de fleste oppdrettere har heller ikke dette som noe hovedmål.
Rosetter
Stadig flere bengaler har det man kaller rosetter. Rosetter er enkelt sagt tofargede markeringer. De kan ”formes” på to måter. Enten ved at det er en sirkel av svarte spotter med et senter som har en varmere/mørkere farge enn bakgrunnsfargen på katten, eller at en veldig stor svart spott har åpnet seg og har et lysere senter, men som er varmere/mørkere enn bakgrunnsfargen på katten. Siden rosetter så å si bare er å finne på ville kattedyr, og fordi de er veldig vakre, er det ønskelig at bengalen har rosetter. Bengalen er også den eneste katterasen som er godkjent i TICA og FIFe som har rosetter.
Det finnes ulike typer av rosetter som har fått navn man bruker på grunnlag av hvordan de ser ut. Disse er:
Skyggerosetter; består av en svart flekk som har en varmere farget ”skygge” enn bakgrunnsfargen på katten. |
Arrowheaded rosetter, eller pilformede rosetter; er spotter som mer eller mindre har en trekantet form, de ser ut som piler og i midten av pila er det et varmere senter. |
Paw-print rosetter; består av svarte spotter som omkranser et varmere senter, men som ikke er en sirkel. |
Doughnut rosetter; består av runde sirkler som er nesten eller helt lukket, og de er som regel større enn de andre rosett typene. |
Ofte finner man rosetter på en bengal på siden av katten, mens låret, skuldrene og ryggen er vanlig spottet. Det er ønskelig at katten skal ha rosetter jevnt over hele kroppen. Ønsket er selvsagt at alle bengaler en dag skal ha dette vakre fenomenet som er unikt blant rasekattene. Det blir stadig vanligere at man finner rosetter på en bengal. Mange oppdrettere jobber med å få rosetter på sine bengaler, og rosettene blir stadig større. Jeg personlig liker best rosetter av litt mindre størrelse som flyter horisontalt eller diagonalt.