Marble

Marble
-et unikt bengalmønster

 

Tekst skrevet av Anita H. Engebakken ved Kimburu
Endret/redigert: Laila S. Johansen ved Spartacus
 

Marble er et mønster som i likhet med rosetter er unikt for rasen Bengal. Genetisk sett er dette klassisk tabby, men bull’s eye mønsteret hos klassisk tabby er sterkt uønsket. Marble er et recessivt gen til det spottede mønstret (mc) Marble mønstret er blitt vridd og dratt horisontalt eller diagonalt slik at det får et helt annet uttrykk. De fleste marble bengaler har noen grad av rosettering som gir katten 3 eller flere farger, noen ganger kalt tricolour marble. Noen marble bengaler har en utrolig kjede rosetting, andre har et veldig kaotisk mønster. Det tar tid før mønsteret har utviklet seg ferdig. De fleste marbles i dag har noe rosetting og har et mønster som er litt mer langstrakt enn et klassisk tabby mønster, men det er langt mellom de virkelig gode marble bengaler, akkurat som det er langt mellom de virkelig gode spottede bengalene. Som hos den spottede bengalen er en rosettet hale ønskelig, men båndene hos en marbles hale er mye bredere enn på en spottet katts hale.

  Taiga2

En virkelig god marble bengal har et helt unikt utseende, og når potensielle kattungekjøpere ser en god marble katt for første gang er det mange som foretrekker disse fremfor de spottede søsknene. De marble kattene har ofte litt bedre kontraster og klarere pels enn sine spottede søsken, og ser derfor lett mer dramatiske ut i sine tegninger. For meg er mønsterets flyt ekstremt viktig for å få frem en god marble Bengal.

 Taiga

 

Som med de spottede kattene hersker det ulike syn på hvordan et godt marble mønster skal se ut også. Mange vil ha et  svært oppbrutt marble mønster så det nærmest ser ut som store spotter, mens jeg ønsker et mer flytende og sammenhengende marble mønster, som på oceloten på bildet under.

 

ville kattedyr med et marble lignende mønster

 

ocelot (Leopardus pardalis)

 

 

kongegeopard  eller king cheetah (Acinonyx jubatus rex)                                  marmorkatt eller marbled cat (Pardofelis marmorata)