Intro

Bengal
-en vakker og aktiv katt

 bengalkatt hatchepsut3
Bilde: Spartacus Hatchepsut ,
første fødte sølv snø i Norge.
(first born Silver Seal Point Lynx in Norway)

Tekst skrevet av Anita H. Engebakken ved Kimburu
Endret/redigert: Laila S. Johansen ved Spartacus

Det første folk vanligvis legger merke til når de ser en bengal er mønsteret og fargen.  Det er imidlertid mer enn dette som er fascinerende ved bengalen. Bengalen er en atletisk, aktiv og intelligent katt. Den er en katt med et godt temperament som ser ut som en liten villkatt.

 

Katteverden har allerede en god del spottete katter å tilby, noen av disse er; spottet orientaler, spottet britisk korthår, egyptisk mau og ocicat. Så hva skiller så bengalen fra disse?

 

Bengalen skal ha et utseende som minner mest mulig om de små ville kattedyrenes, med en lang muskuløs kropp, et vilt uttrykk, et forholdsvis lite hode, små runde ører og en medium lang, tykk hale. 

 

Bengalens spotter er i gjennomsnitt mye større enn de andre spottede rasekattenes, og skal være arrangert horisontalt, diagonalt eller tilfeldig over hele kroppen, helst på beinene også. Det marble mønsteret skal avvike så mye som mulig fra det vanlige klassisk tabby mønstret og flyte horisontal eller diagonalt. Pelsens grunnfarge er vanligvis mye klarere og generelt varmere på en bengal enn andre mønstrede katter. Når man legger til noen flere unike trekk som en myk, tett, kort og bløt pels, og ofte med glitter, får man en pels med et helt unikt utseende og følelse.

 

Til sammen gjør type, pels, mønster og personlighet bengalen til en helt unik rasekatt.

Opphav og Historie

 

Bengalen er en relativt ny rase og den ble skapt med den tanke å lage en katterase som så ut som de små ville, eksotiske og spottete kattedyrene, med temperamentet til den snilleste huskatt. For å oppnå dette målet krysset de sammen mange ulike katteraser og Asiatisk Leopardkatt (Prionailurus bengalensis), en annen katteart. De første Asiatiske Leopardkattene som ble krysset med tamkatter, og som i dag finnes i bengal stamtavler ble gjort i forskingens tjeneste – de forsket på leukemi og håpet at de asisatiske leopardkattenes resistens mot katteleukemi skulle gi de noen svar på mennesket leukemi, noe man i dag vet ikke ville vært mulig da det er snakk om to vidt forskjellig sykdomsårsaker. De viktigste rasekattene var Egyptisk Mau, Abyssinier, Ocicat og  noe Burmeser, men man brukte også andre katteraser. I tillegg brukte man et antall huskatter, hvor de to mest kjente er Millwood Tory of Dehli som ble importert fra India og Millwood Finally Found som ble funnet på et kattehjem i California.  De siste årene har man krysset inn noen flere Amrikanske korthår for å få frem sølvbengalene.

 

Den Asiatiske Leopardkatten (ALC) er en liten, sky og natteaktiv (men ikke aggressiv) vilt kattedyr. Så å si alle ALC’er som er brukt i Bengal avl er oppdrettet i fangenskap, som regel katter fra ulike zoologiske haver som er flasket opp og preget på mennesker og tamkatter. Eller de kan komme fra private oppdrettere som har spesialisert seg i å avle på eksotiske små kattedyr. Alle kattene som inngår i bengalavlen skal ha gyldige papirer og de som eier kattene på ha tillatelse og kompetanse til dette. Det finnes også en og annen villtfanget leopardkatt i bengalavl, men de som bruker slike katter velger jeg, Kimburu, å ikke samarbeide med.

 

Dette er ikke en truet art slik mange har hevdet, et unntak er underarten P.b. bengalensis, som står i CITES appendix I (er truet). Da bengalen fremdeles er så ung som rase skapes det fortsatt nye linjer av å krysse dagens bengaler med nye Asiatiske Leopardkatter i noen land. En godkjent bengal for utstilling har man først når ALC’en  er 4 i TICA eller 5 generasjoner i FIFe og ACFA – her kreves det også at katten er minst 5. generasjon for at katten skal være tillatt for avl, det vil si at ALC’en er tipp tipp oldefar/mor, eller ennå lengre bak i stamtavlen.
Mer om ALC og tidlig generasjoner

 

De første 3 generasjonene etter en asiatisk leopardkatt kalles "fundation bengaler" eller "tidlig generasjons bengaler". De blir som regel kalt F1, F2 og F3 for den 1., 2. og 3. generasjonen. F-kattene er noe annerledes enn en vanlig bengal (4. generasjon og seinere), men blir gradvis mer lik en ekte tamkatt bengal nedover i generasjonene. En fundation katt er en veldig vakker katt, men ikke en katt som alle burde ha. De kan være ypperlige katter for noen få spesielle mennesker, men de aller fleste vil sette langt mer pris på en "ekte"  bengal av seinere generasjon.