Hvit Mage

Hvit Mage

Tekst skrevet av Anita H. Engebakken ved Kimburu
Endret/redigert: Laila S. Johansen ved Spartacus

Den hvite undersiden til de ville kattedyrene er et høyt ønsket trekk å få frem på bengaler, men det er veldig vanskelig . Genetikken bak de hvite magene er ikke kjent, og det er klart at det ikke er en enkelt recessiv eller dominant gen som gir hvite mager. En hvit mage i denne forstand er hvit farge på magen, innsiden av beinene og brystet, men magen MÅ ha spotter! En bengal skal ikke ha noen hvit flekk på kroppen som ikke er en del av mønstret, dette er en fargefeil.

 

Det finnes graderinger av hvit mage, fra de kattene som overhodet ikke har noe hvit mage uttrykt – det er dette som er mest vanlig hos de fleste andre mønstrede katter, til de bengalene som per i dag har en magefarge og et uttrykk som sterkt begynner å nærme seg målet. ALC hvit mage er kritt hvit på innsiden av beinene, hele magen og litt oppover sidene av kroppen, hele brystet, haken og deler av hodet. De bengalene som kommer nærmest per i dag har igjen litt brunt midt på brystet. Det finnes også de bengaler som helt tydelig har et ”whited expression”, de har uttrykket for hvit mage – men fargen er ikke kritthvit men heller lys beige. De fleste bengalene som har en tilnærmet hvit mage har ikke svarte markeringer, noe som gjør at inntrykket blir helt annerledes enn på en ALC.

 

Hvorvidt en katt har en hvit mage eller ikke er vanskelig til umulig å avgjøre når den er kattunge. Mange bengaler er født med en magefarge som er kritt hvit, men som regel blir denne mørkere/varmere i fargen etter som katten vokser og som fullvoksen i en alder av 2-3 år er det ikke mye hvit mage å spore – selv om man kanskje fortsatt ser uttrykket for den. Skal man si at en bengal med sikkerhet har hvit mage, må den i alle fall være hvit til over 6 måneders alder. Det blir derfor vanskelig å kjøpe en kattunge som vil ha hvit mage som voksen. Men sjansene for at dette stemmer øker dersom begge, eller en av, foreldrene har hvit mage fremdeles som voksne (over 2 år gamle).